• +90 312 939 82 00

Röportaj: Kaan Türker

16 AĞU

Son yıllarda enerji sektöründeki yatırımlarını hızlandıran Türkerler Holding, son iki rüzgar ihalesinin kazananı oldu. 3 Ağustos’ta yapılan 1000 MW’lık YEKA ihalesini Siemens ve Kalyon Enerji ile kurduğu konsorsiyumla kazanan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Kaan Türker ile bir araya gelerek sektörü ve şirketin hedeflerini konuştuk.

1. RES bağlantı kapasitesi yarışmaları TEİAŞ tarafından 21-23 Haziran’da gerçekleştirildi. Rüzgârda ön lisans ihaleleri ve sektörün gelişimi konusunda görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

21-23 Haziran tarihleri arasında TEİAŞ tarafından, 710 MW kapasitelik 11 adet bölge için RES bağlantı kapasitesi yarışması yapılmıştır. Öncelikle, sorunsuz ve şeffaf bir yarışma süreci düzenlediği için başta TEİAŞ; yarışmanın bu başarıya ulaşmasında çok ciddi emekler harcamış olan EPDK ve YEGM gibi Kurum ve Kuruluşlarımıza teşekkür ederiz. Biz, Türkerler olarak bu 710 MW’lık yarışmaya, 625 MW’lık toplam kapasiteye sahip 23 adet RES projemizle katıldık. Yapılan söz konusu yarışma, YEKA RES yarışması öncesinde sektöre hareketlilik ve ivme kazandırmıştır. Ayrıca RES projelerinin finansal modellerinde önemli değişikliklere ve alternatif kaynak arayışlarına yol açmıştır.

2. Rüzgâr enerjisi ön lisans ihalelerinde Türkerler 84.60 MW kapasite aldı. Yatırımlarınızın taşıdığı en büyük riskler sizce neler? Hangi finansman kaynaklarını tercih etmeyi planlıyorsunuz?

Yatırımların hayata geçirilmesi için tahmini süreniz nedir? Yarışma sürecinin sonuçlanmasıyla 710 MW’lık kapasiteden 84,6 MW almış olduk. Bu kapsamda 60 MW kurulu gücündeki Mansurlu RES, 20 MW kurulu gücündeki Beypazarı RES ve 4,60 MW kurulu gücündeki Saimbeyli RES projelerinin yapımı ve işletilmesi, şirketimiz tarafından gerçekleştirilecektir. Bu projeleri hayata geçirmek için çalışmalara başladık. İhaleler sonucunda ortaya çıkan fiyatlar göz önüne alındığında, sonuçtan memnun olduğumuzu söyleyebiliriz. Projelerimizin taşıdığı en büyük risk; 2020’den sonra yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin alım garantisine ilişkin tarifenin devam edip etmeyeceğidir. Bu risk, ülkemizde yenilenebilir enerji projelerine sahip tüm yatırımcılar için geçerlidir. Finansman, bir RES projesinin en önemli bile- şenlerindendir. Hem yerli hem yabancı bankalar ile çalışmaktayız ve yenilenebilir enerji projelerimizin finansman sürecinde sorun yaşamadan ilerlemekteyiz. RES yatırımlarımızın hayata geçmesi için 18-24 aylık izin ve finansman süreçlerine odaklandığımız inşaat öncesi döneme ihtiyaç bulunmaktadır. Bu dönem tamamlandıktan sonra inşaat, montaj ve devreye alma aşamaları daha kolaydır. Bu aktiviteler de projeye, yerine ve mevsim şartlarına göre 6-12 aylık süre almaktadır.

3. İhalelerde çıkan eksi fiyatlar en az sonuçlar kadar çok konuşuluyor. Bağlantı kapasitesini hayata geçirmenin zor olduğu düşünülen eksi fiyat tekliflerini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Çıkan bu fiyatlar ile projeler hayata geçirilebilecek mi?

Bu yarışmada 18 adet kazanan projeden 11 adedi eksi fiyatlarla kapasite tahsisi aldılar, 7 adedi artı fiyatlarla kapasite tahsisi elde ettiler. Kazanan firmaların tamamının (710 MW) ağırlıklı fiyat ortalaması 0,76 USCent/kWh’dır. Bizim aldığımız 84,6 MW’ın ağırlıklı fiyat ortalaması 4,63 USCent/kWh’dır.

Ülkemizde yerli ve yenilenebilir kaynaklarından elektrik üretilmesi ve bunun her yıl artması son derece önemlidir. Bu sayede cari açığımız ve enerji ithalatımız azalmaktadır. Dolayısı ile bahsi geçen RES projelerinin de hayata geçmeleri çok önemlidir. Eksi fiyatlar ile alınan projelerin finansmanında zorluklar yaşanabilir, ancak yarışmanın doğası gereği rekabet unsurları içerisinde eksi fiyatların varlığı artık kabul etmemiz gereken bir durumdur. Bu projelerin hayata geçip geçmeyeceğini zaman gösterecektir.

4. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretim projelerine yabancı yatırımcıların ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemizdeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretim projelerine yabancı yatırımcıların ilgisi devam etmektedir. Özellikle, RES projelerimizle ilgili ortaklık amaçlı yabancı yatırımcılar sürekli bizimle görüşme talebinde bulunmaktadırlar. Ayrıca, 21-23 Haziran tarihleri arasında yapılmış olan RES bağlantı kapasitesi yarışmasında da pek çok yabancı yatırımcının ilgisine şahit olduk. Bu ilginin yerli enerji kaynağı desteğinin sürmesi ile daha da artacağına inanıyoruz.

“TÜRKERLER OLARAK GURUR DUYDUK”

3 Ağustos’ta yapılan YEKA ihalesinin ardından bir açıklama yayımlayan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Türkiye’yi enerjide, çok daha güçlü, yeni bir boyuta taşıyacak projeyi hayata geçirme fırsatını kazanmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Kazım Türker, “Türkerler Holding olarak Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından biri olmak istiyoruz. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu. Bu projenin birçok yönüyle Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydeden Türker şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk defa yerli türbin üretimi yapacağız. Öte yandan Türkerler Holding olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğine tüm Türkiye’de bu yıl gerçekleştireceğimiz yeni istihdamlarla öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz. Buna ek olarak sonuçlanan 1 milyar dolarlık bu ihalede Türk ekonomisine duyulan güveni de görmüş olduk. Bu da bizim için ayrı bir gurur vesilesi olacaktır. Bugün Türkiye’nin her zamankinden daha hızlı koşmaya, daha fazla üretmeye ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz. Türkiye ekonomisindeki istikrarın devamı için bundan sonra da çok daha güçlü bir şekilde çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bu vizyonla, faaliyetlerimizi çok daha cesur adımlarla, daha ileri seviyelere taşımaya kararlıyız.”


Şirket olarak hedeflerinizden söz edebilir misiniz?

Türkerler, enerji iş kolunda; elektrik üretim, gaz dağıtım, elektrik dağıtım, elektrik ticareti ve gaz ticareti gibi kapsamlı bir yapıda faaliyet göstermektedir. Elektrik üretim alanında mevcut 211 MW işletmede enerji santrali bulunmaktadır. Bunun 40 MW’ı RES, 48 MW’ı JES, 123 MW’ı ise HES’dir. Halen 3 adet RES projemiz toplamda 55 MW ve bir adet JES projemiz toplamda 60 MW olmak üzere inşaat ve montaj aşamasındadır. Bu santrallerimizin de önümüzdeki aylarda devreye alınıp, işletmeye geçmeleri planlanmaktadır. Ayrıca toplamda 800 MW’lık 17 adet RES projemizin; izin, mühendislik ve inşaat öncesi dönem çalışmaları devam etmektedir. Grubumuza ait RES projeleri, ülkemizdeki rüzgâr enerjisi sektörünün en kapsamlı portföyünü oluşturmaktadır. Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacını güvenilir ve doğayla uyumlu şekilde karşılamak için, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlarımızla sektörün önde gelen enerji firmalarından biri olmayı hedefliyoruz.

Kaynak: Enerji Panorama Ağustos Sayısı